Diana's mooie moestuin

Over zaaien, planten, oogsten en vooral genieten

Tuindagboek verhuist!! 

Het tuindagboek is al naar de nieuwe website verhuisd.

Ik hoop jullie dus op mijn nieuwe website te zien bij het tuindagboek!!

Hieronder de link (opent in een nieuw venster zodat je deze website niet verlaat en gelijk op de juiste pagina op de nieuwe website).

www.mooiemoestuin.nl 

 

 

Nog heel even geduld    15 april 2012

Nog 3 koude nachten in het verschiet. En dan gaat het warm water regenen :-) Ik zag een tip van Thea in mijn gastenboek die in haar kas in de nacht een paar kaarsen zet, om te zorgen dat de temperatuur niet te ver daalt. Goede tip! Zelf lukt me dat hier niet, ook hier geen electriciteit of kacheltje maar dus ook geen licht. Ik zou laat in de avond met een zaklamp onder mijn arm naar de volkstuin moeten fietsen om dan de kaarsen aan te gaan steken, dat is erg lastig. Maar voor mensen die een kasje bij huis hebben wellicht een prima oplossing.

Mijn 'oplossingen' om te zorgen dat het in de kas niet te koud wordt voor alle zaailingen die er staan:

 • allereerst gisteren de vliesdoekjes maar weer om de minst winterharde planten gedrapeerd, ook over een paar zaaitray's en zaailingenbakken een vliesdoek gelegd.
 • en natuurlijk alles dichthouden, deuren dicht, ramen op het kleinste kiertje dat er is, hopen op veel zon overdag zodat de grond en potten , etc. op kunnen warmen en dat naarmate het kouder wordt in de nacht nog even vast kunnen houden
 • en hier in elke kas 2 gieters en 2 emmers vol met water gezet; om dezelfde reden, gistermiddag toen we naar huis gingen was het water door de zon en de dichte kas in de emmers al lauwwarm geworden, en daarmee kan ze nog heel lang wat warmte afgeven aan haar omgeving voor ze zelf weer tot bijna nul af zou koelen
 • en alles op de grond zetten. Vroeg in het voorjaar is de lucht op anderhalve meter hoogte minder koud dan dicht bij de grond. Maar de volle grond in de kas is door alle zon in de afgelopen weken al zover opgewarmd dat die al behoorlijk warm is en die warmte in de nacht ook weer afstraalt, en zo is het dan nu dichtbij de grond (buiten altijd het koudst) maar in de kas juist wat warmer. Nooit officieel gemeten hoor maar zo is het wel mijn eigen ervaring.

Dus nog even alles inhouden, wat zaailingen in huis of in de kas, maar buiten uitplanten zou nu dan wel erg ongeduldig zijn  - vanaf woensdag worden zowel de dagen als de nachten warmer, beter voor zaailingen (en met elke dag wat regen - vinden jonge zaailingen over het algemeen ook wel lekker :-)

En natuurlijk dan maar hopen dat de planten zich ook wat inhouden voor de komende 3 dagen en nachten. De Phlomis tuberosa Amazone krijgt al uitschieters naar boven en ik zie zelfs al kleine bloemknoppen verschijnen. En de knoppen van de Thermopsis gaan zelfs al open, het warme geel is al te zien. De pruimenboom (Reine Victoria - foto boven) bloeit al. En de perenbomen en appelbomen zitten al in knop. Hopen maar dat de vorst niet echt strenger wordt dan verwacht.

En nu we toch wachten op warmer weer kunnen we niet veel anders doen dan thuis wachten, tot het beter tuinweer wordt om planten te gaan planten, etc. En dus begonnen met de nieuwe website. Het valt me allemaal niet mee, maar ik krijg erg fijne hulp van Marjon en ook nog tips van andere mensen. Mocht iemand eens naar een soort kruising tussen het opzetten van een website en veel oefenen en regelmatig falen willen zien :-) Kijk dan eens op www.mooiemoestuin.nl Dat gaat vanaf volgend jaar echt mijn thuis worden en dat gaat deze website vervallen. Maar tot die tijd moeten er ruim 170 pagina's worden overgezet, honderden foto's en noem maar op. Dat wordt een heel karwei, en alleen op koude of regenachtige dagen zal ik tijd hebben om daar iets aan te doen. En ik kan er niks aan doen, maar ik hoop toch nog steeds vooral op een lange, mooie, warme zomer....... het zou best eens kunnen dat deze website dus nog wat langer dan gepland in de lucht blijft :-)   

Verhuizen   10 april 2012

Zo, wat een ruimte in huis :-) In het paasweekend is hier de grote verhuizing geweest. Nog even goed gekeken naar alle weersverwachtingen maar voor de komende 2 weken zie ik nergens een duidelijke aanwijzing voor echte vorst, dus de gok gewaagd en alles naar de tuin gebracht. Zo schoon en netjes en ruimtelijk het nu in huis is, zo'n onoverzichtelijke rotzooi is het nu op de volkstuin in de kassen; er staan wel zeker 20-25 bakken met zaaisels, zaailingen, grotere zaailingen, allemaal door elkaar, allerlei formaten - oppassen met lopen want voor je het weet val je over uitstekende punten, traytjes en noem maar op. Op de foto rechts een klein bakje, maar dan wel vol met zaailingen, waarvan een aantal ook al de grond in kan.

 

n van de mooiste soorten als zaailing vind ik de Amarnathus Hopi Red Dye, nu al zo mooi en donkerprrasrood van kleur, als krootjes (maar dan nog donkerder dan zomerkrootjes :-) Foto links, nu pas bezig met het derde blaadje, maar ze groet snel, en het leuke is dat ze niet alleen erg mooi is, maar de blaadjes ook nog eetbaar zijn; pluk later van de volwassen planten de jonge blaadjes, die zijn het meest mals en prachtig in salades.

 

Maar mooi, goed dat het hier weg is en daar nu staat. Want straks naar de tuin rennen :-) Er zijn al flink wat soorten die groot genoeg zijn om uit te planten, vandaag gaan de bloemen, koolsoorten, wat kruiden, etc. de grond in. En dat zijn dan soorten die nog wel wat kou kunnen verdragen natuurlijk, en wel ook al groot genoeg zijn. Soorten als Papaver somniferum (die ik altijd liever voorzaai dan ter plaatse, maar dat doe ik eigenlijk liever altijd, zeker met bijzondere soorten waar ik maar weinig zaden van heb), Consolida ajacis, Calendula, Crepis, maar ook Peterselie, Spitskool, Savooikool, Krulandijvie, etc. Alles wat ik vandaag kan uitplanten is meegenomen, dan kan ik ook gelijk bakken waar potjes uitkomen samenvoegen en beter indelen (zaailingen bij zaailingen, zaaisels bij zaaisels, etc.).

Thuis heb ik nog nog maar een paar soorten staan, alles past in 1 bak (we kunnen zelfs weer in het midden van de slaapkamer slapen :-) Er staan een paar potjes met aubergines (de Ukkie en Pukkie en Slim Jim staan al op de volkstuin maar de Rosa Bianca later gezaaid, die heeft pas 3 blaadjes en is echt nog te klein voor de koude kas). Een minikomkommer die in een pot thuis komt, een Cosmos voor de achtertuin en nog 3 zaaisels van soorten die binnen hopelijk beter kiemen dan in de koude kas).

En deze week ook zorgen dat de kas een beetje leeg komt, die staat nog vol met groenten die al gegeten kunnen worden. Vandaag eten we spinazie, morgen de paksoi die door wil gaat schieten (maar waar we dan gewoon het blad vanaf snijden en daar een stamppotje van maken). Gisteren de laatste bloemkool uit de kas op, komende week nog wat radijs oogsten en er staan dan nog wat sla, andijvie en spitskool. Als we iets oogsten, dan doen we dat zo gunstig mogelijk - een krop sla eruit - dan kan er een tomatenplant in :-)

En vanmiddag op een broodje oude kaas ons eigen mosterdblad (en ik durf het bijna niet te zeggen, een plakje van gekochte tomaten :-) Maar het mosterdblad (foto rechts) in mijn eigen mix is goed gelukt, al zeg ik het zelf; groen, rood, groenpaars en donkerpaars, soms breed blad maar vaak fijngeveerd blad, lekker pittig (radijsachtig) van smaak.

Tot slot nog even reclame maken: zowel de Aldi als de Lidl hebben komende week (ik meen vanaf woensdag of donderdag) langwerkende meststoffen in de reclame. Erg handig want je hoeft er je potten en bakken maar 1 keer wat van te geven en dan geeft het langzaam 5 maanden lang voedingsstoffen af, je hoeft het dus maar 1 keer te geven (een week of 5-6 na het poten in potgrond want dan is de voeding die in potgrond zit aan het uitwerken) en verder geen omkijken meer naar (wel water geven uiteraard :-) 

Brrrrrr     6 april 2012

-2 graden vannacht, het is nu half tien in de ochtend en zojuist even naar de schuur gelopen, het was nog ijskoud buiten. Gelukkig staat er wel wat zon, dus de kas wordt wel al wat opgewarmd. Zoals eerder gezegd hebben we afgelopen dinsdag in de kas een tentje gemaakt van vliesdoek, en daaronder staan de tomatenzaailingen. Ik hoop maar dat ze het niet al te koud hebben gehad, straks gaan we natuurlijk even kijken, want dit soorten nachten willen we (en vooral de zaailingen) niet te vaak.

Gelukkig is er ook iets positiefs te melden, vannacht bewolkt en regenachtig (en dan dus wat minder koud), van zaterdag op zondag nog een koude nacht en dan schijnt het daarna voorbij te zijn. Volgende week loopt de dagtemperatuuur op naar 12 tot 14 graden en veel belangrijker; de nachttemperatuur komt volgende week niet onder de 6 graden. Dus dan kunnen we weer opgelucht ademhalen (maar straks eerst nog kijken of er geen slachtoffers zijn gevallen vannacht en de knmi de komende 2 nachten volgen).

Pasen komt eraan, we krijgen we visite. Dus weinig tijd voor de tuin, boodschappen halen, huis opruimen, en zo. Maar zondag wel even naar de tuin om voor de snack met visite verse radijsjes te halen (en dan lekker dopen in wat zelfgemaakt chilipeperzout, wat zullen ze een dorst krijgen :-) We eten zowiezo al lekker sla van eigen tuin, afgelopen week een rucolastamppotje op en verse spinazie uit de kas (tjonge, wat is dat toch lekker van eigen tuin, zonder poespas, gewoon zachtjes gekookt in aanhangend water, gekookt eitje erop, het was heerlijk).

Komende week wordt het tijd (als de temperatuur dan toch ook nog wat gaat stijgen) om ook in huis en/of in de kas eens een eerste portie boontjes voor te gaan zaaien. En komkommers, courgettes, pompoenen, etc. Ik was dat afgelopen week al van plan maar met het koude weer zakt het enthousiasme voor het zaaien van dat soort warmteminnende planten wel snel. Een weekje uitgesteld dus maar.

En ik heb een Topsy Turvy gekocht, 3 zelfs, waren bij het Kruidvat in de aanbieding. Niet dat ik nog niet genoeg tomaten heb :-) Maar ik redeneer zelf altijd dat alle planten van nature naar boven willen groeien, dus dat het ondersteboven in een soort hangende emmer laten groeien van bijvoorbeeld tomaten nooit bevorderlijk kan zijn voor opbrengst, etc., want de plant wil uiteindelijk naar boven groeien en dat kan niet maar kost dan wel veel energie. Maar dat is zo geredeneerd, ik weet het niet uit eigen ervaring, misschien redeneer ik helemaal verkeerd :-) En dus ga ik nu 3 tomaten (een klein struikje, een struiktomaat en een stamtomaat) op die manier telen, en zelf eens ervaren of het werkt en of er een betere of slechtere opbrengst is, en of er smaakverschil is tussen de planten die in de volle grond staan en de planten die in potgrond met wat voeding 'hangen'.

Iedereen fijne paasdagen!! En daarna wordt het warmer en kunnen we weer verder met onze planning (wordt beloofd door zowel weeronline.nl, knmi.nl, hetweer.nl, weer.nl - ik houd ze met deze koude nachten en de tomaten in de koude kas allemaal nauwlettend in de gaten :-)   

Tussen hoop en vrees     3 april 2012

Het is ook elk jaar hetzelfde....... ik weet dat zelf heel goed en als ik het zou vergeten herinnert mijn man me er wel aan :-) Te vroeg gezaaid, en nu zit ik met al wel 25-30 cm hoge pepers en paprika's. Dat is niet zo erg maar de tomaten werden al lang en heb ik naar de koude kas op de volkstuin verhuist. En dan gaat het vriezen natuurlijk, het was bijna te verwachten.

En nu.... We hebben geen electriciteit op de tuin, dus een kacheltje of wat warmtelampen is niet mogelijk. Elke dag naar het weerbericht kijken en beslissingen nemen. Eergisteren werd nog gezegd dat het aan het einde van de week in de nachten wel eens -4 zou kunnen worden, gisteren werd dat begeteld naar -2. -2 vind ik de gok waard (met hulp uiteraard), -4 zou me teveel zijn en dan hadden we alle 120 tomatenzaailingen weer terug naar huis moeten sjouwen. Maar -2 moet een beetje tomatenzaailing wel kunnen overleven. En dus gisteren alvast 'spookjes' mee naar de tuin genomen en rond de tomatenplanten gewikkeld die al in de volle grond waren geplant. Rechts op de foto een tomaat onder een 'spookje' van vliesdoek die hopelijk wat extra bescherming tegen wat vorst.

En Ruud bouwt vandaag in de kas een vierkant van stokken waar de bakken met tomatenzaailingen dan in het midden in worden gezet, en dan gaat er dubbeldik vliesdoek overheen (en natuurlijk helemaal afsluiten, goed langs de zijkanten want ook daar komt de kou vandaan). En dan maar hopen op wat zon overdag zodat het onder het geimproviseerd tentje (en onder de spookjes) op kan warmen en die warmte een beetje vast kan houden in de nacht.

Gisteren gelijk even wat kali gestrooid, bij de aardappelen, uien, knoflook, sjalotten. Meestal geven we gelijk wat bij het poten van de aardappelen maar het was zo droog in de afgelopen 2 weken dat dat niet zo veel nut had. Maar morgen schijnt het te gaan regenen, dus gisteren de kali gestrooid, dan kan het morgen inregenen. Er kwamen zelfs al een paar aardappelen net boven de grond piepen, daar hebben we een klein laagje grond op opgehoopt (want aardappelblad is best gevoelig voor vorst dus liever nog even onder een wat dikkere laag grond blijven dan beschadigde blaadjes van de aanstaande vorst.

Vandaag wil ik ook nog wat in huis zaaien (gisteren op de tuin wat kruiden gezaaid, wat spitskool want die was niet allemaal opgekomen en wat snijbiet). Vandaag zijn in huis de komkommers, courgettes en pompoen aan de beurt. Ik moet er nog wel een plekje voor vinden voor het raam (daar waar nu 30 cm hoog de pepers al het licht wegnemen :-) Maar ik ga er ook vanuit dat vanaf volgende week de temperatuur weer wat gaat stijgen en er dan weer planten naar de kas kunnen (en er ook eens wat buiten uitgeplant kan worden, want in de kas is het ook overvol :-)

In ieder geval gisteren wel nog een zaailing weer mee naar huis genomen, de Impatiens scabrida (foto rechtsbovem). Eind februari gezaaid, bij kamertemperatuur, en later naar de kas verhuisd, is de zaailing nu nog maar 15 cm hoog maar begint al te bloeien, zag ik gisteren tot mijn stomme verbazing. Drie bloemen aan een plantje dat nog maar 3 blaadjes heeft en die bloemen amper kan dragen. Dapper van haar, maar bloei kost wel kracht die ze nu beter in het groeien had kunnen stoppen, en dan kan juist wat vorst funest zijn. Dus maar mee naar huis genomen en hopen dat ze daar nog meer gaat groeien.

 

Belangrijk!!   1 april 2004

Ik heb hier al eerder verteld dat ik mijn website ga verhuizen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan (lees 'ik snap geen jota van de websitemaker van mijn nieuwe website :-) of eigenlijk :-(

Maar nu een andere oplossing of tussenoplossing gevonden, ik heb gratis mijn domeinnaam van deze website mogen veranderen: als alles goed is heet ik voortaan www.mooiemoestuin.net Dat leek me een aardige naam voor mijn website (bij een Amerikaanse provider is .nl geen optie, alleen .com, .org, .net, etc.) . Ik heb de naam aangevraagd maar het duurt 48 uur voor die naam ook ingevoerd wordt. En dan weet ik nog even niet hoe het verder gaat; ben ik via google nog wel te vinden voor mensen? Het duurt vast even voor de mensen die min of meer regelmatig de website bezoeken de naam hebben gelezen (ook niet iedereen leest dit tuindagboek ). Dus ik wil eigenlijk de komende dagen nog even dit oude adres (www.freewebs.com/ruudendiana) aanhouden. Maar mocht je plotseling niet meer op de website kunnen komen, dan is hopelijk www.mooiemoestuin.net niet moelijk te onthouden.

Deel 2 blijft het probleem met het dataverkeer. Ik overweeg een grotere website te nemen, maar die kost bij Freewebs wel 249,00 euro per jaar (toink). Maar ik kreeg gisteren heel toevallig een aanbieding van Freewebs om nu voor 2 jaar het extra grote abonnement te nemen en dan betaal ik de komende 2 jaar geen euro 249,95 maar euro 99,95 per jaar. En dat is te doen, en ik vind Freewebs wel erg fijn (jammer dat het Engels is maar verder kan ik letterlijk en figuurlijk mee lezen en schrijven). Dus daar nu over aan het verzinnen (en daar weinig zin in, ik moet zo eerst de pepers boven nodig water geven en was ook van plan om nog wat te zaaien, alvast een komkommer (een witte minikommer!) en een courgette (een grijsgroene ronde 'van Nice'). Het lijkt me overigens ook wel heerlijk eens wat meer en wat grotere foto's te kunnen plaatsen zoder dat ik bang moet zijn dat de website niet meer bereikbaar zou zijn.

Maar om kort te zijn; er zijn dus wat opties en veranderingen gaande, vergeet de naam van de nieuwe website niet, maar voorlopig is het nog via de oude link bereikbaar. Voor vandaag genoeg, straks maar een jas aan (want dat is helaas ondertussen hard nodig), en buiten eens de tuin bekijken (wat komt er weer op, is er ook iets verloren gegaan in de winter, er groeit wal wat onkruid dat weggehaald kan worden, even de schrepel door de grond voor wat meer luchtigheid (en ik kan er niks aan doen, vind het ook altijd een mooi gezicht, zoals ik een goed gespitte tuin ook een mooi gezicht vind). De Phygelius ziet er heel slecht uit dus ik hoop dat die nog leeft. Het siergras even afknippen in de hoop eronder al nieuwe groei te zien. En daarna nog even naar zolder, even de kuipplanten (2 Brugmansia's, een Cassia corymbosa, een Abutilon en nog wat kleinere planten) controleren. Komende week wordt het koud (akelig koud voor de zaailingen die nu in de koude kas staan, we hopen en vrezen), maar ik verwacht dat over een week of 2 tot 3 de kuipplanten naar buiten kunnen, en dus wordt het tijd voor wat snoei, ik ga eens kijken hoeveel voeding we nog over hebben van vorig jaar. En dus nog even komkommers en courgettes zaaien en de peperzaailingen nakijken en water geven.

Maar nu nog even vrezen voor de planten in de kas. Na 2 mooie en warme weken schijnt het echt wel 2 of 3 graden of zelfs nog iets meer te kunnen vriezen. gelukkig afgelopen nacht geen vorst hier (+3), en we hopen maar dat het met de vorst een beetje mee gaat vallen.

Ik hoop jullie hier binnenkort gewoon weer te spreken, op dit adres, en anders op mooiemoestuin.net!!

p.s. Straks ook nog even manlief naar de tuin sturen, een paar radijsjes oogsten om lekker te snacken, en een portie rucola (foto rechts, foto van afgelopen vrijdag) snijden voor een stamppotje vanavond. Komende week eten we ook spinazie uit de kas, en ik verwacht rond de paasdagen lekker sla en andijvie van eigen tuin te eten. Lekker hoor, de eerste oogst van eigen tuin :-)

Reclame   30 maart 2012

En het was zulk lekker weer........ alles gaat blijkbaar voorbij, het miezert hier, er staat een koude Noord-Westen wind en de thermometer haalt amper de 9 graden. Ik hoorde op het weerbericht dat er volgende week zelfs even een nachtvorstje kan komen. Het is jammer, maar wel goed hoor. Uiteindelijk haalt het weer zich altijd in (een wijs gezegde :-) en met een lange mooie droge lente hoeven we niet te rekenen op een lange mooie warme zomer (ongetwijfeld zijn er uitzonderingen maar die bevestigen alleen maar de regel :-)

Dus moeten we maar even doorzetten, bedenken dat het in maart ook helemaal nog niet een hele maand 15 graden en volop zon hoort te zijn. Eigenlijk zou een bui regen best welkom zijn, de bovenlaag van de grond wordt al behoorlijk droog (de onderlaag is nog vochtig genoeg maar daar kunnen jonge worteltjes van bietjes en uien en zo allemaal nog niet goed bij, dus zo lang het droog blijft geven we wel om de dag de zaailingen en zaaisels buiten even wat water).

Morgen trotseren we het slechte weer en maken we er een tuindag van, maar vandaag een dagje thuis, de zaden die gezaaid eens opruimen, bedenken wat er nog gezaaid zou kunnen worden morgen, de planning eens nakijken. En Goulashsoep koken voor morgen (uiteraard van tomatensap uit eigen vriezer, paprikastukjes uit de vriezer, etc. Alleen het vlees komt niet van eigen makelijk, en helaas vorige week voor het eerst aardappelen moeten kopen (tot dan nog eigen Escort kunnen eten), dus de aardappel in de Goulashsoep is ook niet van onszelf. Maar verder toch een lekkere soep van eigen tuin van vorig jaar, en passend bij het weer dat wordt verwacht.

Ik wil gelijk even gebruik maken van deze ruimte om reclame te maken. Allereerst: Joepie!, ik herken het begin van de lente wanneer Gardener's World weer op TV komt, wat mij betreft nog steeds het leukste tuinprogramma op TV. Elke vrijdagavond, van 21.30 tot 22.00 uur, op BBC2 (dus wel Engels gesproken maar zo duidelijk uitgelegd met beelden dat iedereen moet kunnen begrijpen wat er gezaaid, gesnoeid, etc. wordt). Dus vanavond even kijken!

En reclame 2 is voor Johan Meus van Dagelijkse Kost. Elke midweekse avond van 18.15 tot 18.30 uur op Belgi 1 kookt hij een niet te moeilijke maaltijd op een leuke manier (ik moet altijd lachen wanneer hij bij het proeven of het nog rauwe gehakt voldoende op smaak is zegt "Goe voor Oewe Lintwurm". Voor wie het nog nooit heeft gezien, echt leuk, informeel, meestal makkelijke gerechten, veel groenten en kruiden erbij. Op de website kun je ook veel recepten vinden: Dagelijkse Kost

Morgen dus nog wat zaaien, wat verspenen, water geven (als het niet ondertussen regent, maar in de kas moeten we altijd water geven), en verder is er de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering, dat hoort er ook bij (en is ook leuk want het formele gedeelte is interessant maar duurt niet zo lang, het is maar een kleine vereniging, en daarna kunnen we met een drankje en een hapje de andere leden nog even spreken, na de winter van elkaar horen wat de plannen zijn, wie welke aardappelen gaat telen, wie er nu al last van mollen heeft, en dat soort zaken. Nuttig en gezellig dus :-) 

Wachten     25 maart 2012

Er staat zoveel in de kas te wachten, dat ik elke dag wel met bakken loop te slepen van de ene kas naar de andere kas (om voor m'n gevoel wat meer ruimte te creeeren). Alles is nog net te klein, en de nachten zijn buiten nog net te koud. Er staat heel veel dat over anderhalf tot 2 weken de grond in mag, we moeten nog heel even geduld hebben.

Maar de tuin begnt zich wel zo langzamerhand te vullen nu. In bijna elk vak staat wel wel of is iets gezaaid. De aardappelen zitten in de grond, 2 rijtjes wortelen gezaaid en afgelopen week ook al een rijtje winterpeen. Twee rijtjes pastinaak, de pootuien zijn geplant (de witte dan, de rode gaan komende week de grond in), de sjalotten zitten in de grond, maar ook peultjes, doperwtjes en kapucijners. Twee rijtjes witte raapjes gezaaid. Maar in de kas staan er heel veel soorten te groeien en te wachten tot ze naar buiten mogen (spitskool, broccoli, Chinese broccoli, bietjes, snijbiet, zomerprei en winterprei, zaaiuien, stengelui, 4 soorten sla, krulandijvie, koolrabi, knolselderij (maar die zijn echt nog heel mini), rode kool (maar die wil maar niet kiemen, komende week even opnieuw zaaien). En ondertussen kruiden als eenjarige Majoraan, Komkommerkruid, Komijn gezaaid, en toch ook maar Melothria (omdat het gewoon zo lekker is), Koriander en Physalis pubescens.

En dan natuurlijk nog alle bloemen en alle tomaten die nu al in de kassen staan (terwijl ik met argusogen het weerbericht volg). Nu al 3 kassen vol En daar tussendoor staan dan vrolijk nog wat weeuwenteelt bloemkoolplanten, maar ook wat sla, andijvie, 5 spitkoolplanten, een paar rijtjes mosterdblad, een paar rijtjes radijs (die we ondertussen deze week kunnen oogsten, flink wat rijen spinazie (de foto rechtsboven daarvan is van vorige week) die we ook komende week kunnen oogsten), een paar rijtjes rucola (die we nu ook al kunnen oogsten). We kunnen dus zo langzamerhand gaan eten van de tuin. En als dat eenmaal begint eten we niet veel meer uit dr vriezer en dat wordt nog wel een probleem wat die zit nog tot de nek toe vol :-)

Eigenlijk hebben we thuis alleen nog maar alle pepers/paprika's en aubergines staan. En flink wat bloemen die echt niet goed tegen koude kunnen (Datura innoxia, en dat soort planten). Ik moet nodig eens kijken wat er niet is gekiemd of wat er niet genoeg is gekiemd en wat ik dan eventueel nog even zou kunnen zaaien vanmiddag. Maar zoalng hetzo overvol is in het raamkozijn en in de kassen, is het lastig want ik ben het overzicht een beetej kwijt. Zo kwijt dat ik eergisteren ben vergeten het perspex plaatje over een zaaitray met Lathyrus daarin te leggen. Toen we gisteren op de tuin kwamen en ik dat zag, was het al te laat; muizen hadden vakkundig de grond weggekrabd en er waren alleen nog maar lege gaatjes te zien waar de Lathyruszaden hadden gelegen, in 1 nacht tijd hadden ze ze gevonden weggehaald, slimme muizen. Zonde!! Dus nu vooral alles goed blijven beschermen, want anders ben je al je werk echt binnen een paar uur kwijt. De kapucijners, doperwten en eerder gezaaid Lathyrussen staan hier buiten dan ook al onder vliesdoek. En afgelopen week al 2 kooien gebouwd (van een blauw net en electriciteitsbuizen) waar de koolgewassen komende week onder uitgeplant gaan worden.

En om die reden zaai ik bonen, courgettes, en dat soort groenten thuis voor. Als ze eenmaal zijn gekiemd zijn ze minder interessant voor muizen, maar de zaden van komkommer, courgtte, mais, bonen, maar ook zonnbloemen en zo zijn erg gewild bij muizen. Maar ik wacht nog wel anderhalf tot 2 weken met het zaaien van die soorten, anders zijn die planten al te vroeg groot genoeg om naar buiten te mogen, maar voor mei kunnen die (helaas) echt nog niet worden uitgeplant, de kans op een funest nachtvorstje is in april nog te groot :-)

Dus nu vooral zaaien, verzorgen, pamperen, de grond uit kijken, beschermen, en dan wachten tot in april er enorm veel soorten massaal de grond in kunnen. En dan begint eigenlijk pas het echte werk want ook daar moeten de planten dan worden verzorgd, water geven in de eerste periode, zorgen dat er geen onkruid staat dat je kostbare zaailingen overwoekert, beschermen tenen muizen, vogels, slakken, etc. Maar ik geef eerlijk toe dat ik wel blij zal zijn als de eerste 100 planten in de grond zitten, dan komt er in ieder geval weer wat overzicht, in alle bakken met zaaisels, maar ook in mijn hoofd. ik zal zo direct de planning weer even bijwerken......

Verhuizen   21 maart 2012

Ik weet niet of ik dit nu al wel hier moet melden, maar ik ga een poging doen om te verhuizen :-)

En dan niet zelf, en zeker niet onze tuin (jeetje zeg, ik moet er niet aan denken, ruim 20 jaar compost maken, mest kruien, tegels leggen, fruitbomen planten en noem maar op, ik ga hier nooit meer weg :-) Maar ik bedoel dus de website. Deze website huur ik nu bij Freewebs. De nadelen van Freewebs zijn de kosten (100 dollar per jaar), de nogal ingewikkelde websitenaam, om in te werken is alles in het Engels, en het ergste; er is een maximum aan dataverkeer (er kunnen maar een maximaal aantal mensen op deze website kijken van een bepaalde grootte). Dat betekent dat er niet teveel mensen mogen kijken en dat ik altijd foto's, etc. zo klein mogelijk moet houden om te zorgen dat de website niet te groot wordt in MB's (dus het aantal MB's van de website x het aantal bezoekers = het dataverkeer. En dat dataverkeer zit nu elke maand wel tegen de top aan, als het maximum bereikt wordt, wordt de website voor een aantal dagen onbeschikbaar.

Ik heb me nu aangemeld bij mijndomein.nl. En ik hoop werkelijk dat ik er mee uit de voeten ga kunnen (want ik ben niet zo'n techneut en mijn man is nog veel erger). Maar de grote voordelen, als ik er eenmaal in kan werken, is de grootte van de website (1 GB en elk jaar komt daar 1 GB bij), maar vooral, geen maximum voor dataverkeer. En dat betekent dat ik grotere en veel meer foto's kan plaatsen zonder dat ik moet oppassen voor overschrijding. Dus meer ruimte, geen gedoe met dataverkeer, alles lekker in het Nederlands, een makkelijk website-adres, goedkoper ook nog (49 euro). Maar het enige nadeel; zoals gezegd, ik hoop dat ik er mee kan werken. En de huidige website bestaat uit meer dan 100 pagina's en een paar honderd foto's. Dat moet dus allemaal pagina voor pagina gekopieerd en overgezet worden naar de nieuwe website.

Ik heb zojuist het pakket besteld (ik heb het weer van mijn zelfverdiende geld kunnen betalen van de zadenverkoop, dus hartelijk dank!!). Zodra ik de bevestiging heb van mijn domeinnaam en eens gekeken heb of het iets wordt, dan zal ik het hier melden, en ook het nieuwe websiteadres, zodat mensen misschien ook eventuele vorderingen kunnen volgen.

Deze website, met dit adres, blijft dus zeker nog een half jaar, maar misschien wel langer, bestaan. Want dat is, schat ik, wel de tijd die ik nodig heb om alles over te zetten (en ik heb voor tot en met oktober het lidmaatschap al betaald), ik wil tenslotte ook nog wel tuinieren in de komende maanden, een website maken is eigenlijk de winterhobby :-)

Zo, en dan nu snel naar de tuin, niet zo heel veel te doen (gisteren heel veel gedaan, en vandaag gaat Ruud een 1000-litervat vervangen (omdat de kraan is afgebroken), en 2 watertonnen bij de kleine kasjes plaatsen, goten maken, etc.. Ik heb gisteren gezaaid, uitgeplant, water gegeven, een herindeling gemaakt van alle zaaisels in de kas, etc. Dus straks even water geven (want het droogt zo snel nu in de kas - gisteren was het er met de deur dicht al 32 graden, dat zal nu nog wel wat oplopen). En dan ga ik mijn nieuwe website maar eens bekijken en hopen dat ik er moois van kan maken, veel oefenen :-)

Aaarrgghhh :-)     16 maart 2012

Ik kom er niet meer uit, ik geef het eerlijk toe. Op de slaapkamer zaailingen, op de kattenkamer zaailingen, op de logeerkamer zaailingen, op zolder zaailingen, op devolks tuin in de kassen zaailingen. Waar wat staat, ik weet het dan nog wel maar moet er wel heel erg goed over nadenken, en hoop dat het logisch staat, want anders weet ik dus juist niet :-) En alles nog te klein om uitgeplant te worden (en het is ook pas half maart, voor de meeste soorten ook gewoon nog te vroeg en te koud om naar buiten te gaan).

Op de foto rechts kas 1; met daarin 6 onderbakken met zaailingen. In het minibakje rechts staan ook nog eens 4 bakjes met zaailingen (doprerwten, prei, uien)

In kas 1 staat het ondertussen vol met tomatenzaailingen. Doe me alsjeblieft niet na hoor! Maar hier zo druk en vol met alle zaailingen dat ik een keuze heb moeten maken; de tomaten stonden hier tweederangs, achter alle paprika's en pepers (die hebben het mooiste plekje voor het raam), en ze groeiden daardoor niet echt, ze werden alleen langer en hoger en groeiden schuin naar het licht. En dus besloten een groot deel naa de kas te verhuizen; in de hoop dat er niet veel meer dan 1 of 2 graden vorst komt, als er nog vorst komt. De grond in de kas warmt al aardig op en die warmte straalt ze af als er een koude nacht komt.

Eergisternacht was het -1 in de kas en geen enkele tomatenzaailing heeft er last van gehad, en ze lijken het naar de zin te hebben (staan rechtop, worden niet hoge of langer maar er komt wel een blaadje bij). Zoals gezegd, doe het vooral niet, als je ruimte genoeg in huis hebt, voldoende ramen en in zeker niet als je in Noord- of Oost-Nederland woont. Hier is het echt een noodgreep, en ik kijk ook 3 keer per dag op de website van de knmi en weeronline, hopend op een zonnetje overdag en niet te koude nachttemperaturen. En dat nerveuze hopen en controleren op mooi weer en geen nachtvorst gaat dus nog een week of 3 duren :-)

Op de foto rechts kas 2, met ook weer onderbakken vol met zaailingen en zaaisels. De planten tussendoor links zijn weeuwenteelt bloemkoolplanten, rechts is het weeuewenteelt spitskool Daartussen wat heel kleine slazaailingen uitgeplant en hier staan wel de soorten als koolzaailingen (spitskool, Chinese broccoli/Kailaan, sprouting summer purple broccoli, vroege savooi), bietjes, etc., waarvan ik verwacht dat ze in ieder geval binnen een week of 2 naar buiten kunnen.  

Ook een aantal bloemenzaailingen en bloemenzaaisels staan op de volkstuin in de kas, maar dat is wat makkelijker, want er zijn best veel soorten eenjarigen die wat vorst kunnen verdragen (Eschscholzia, Consolida, Calendula, etc.). En elke keer als er wat kiemt, moet het weer verspeend worden. Niet alleen tomaten, en bloemen en pepers, maar ook sommige groenten (ik vind het bijvoorbeeld zelf erg fijn om koolzaailingen eerst nog in P9-potjes op te potten en dan nog 2 weekjes in de kas te laten staan - dan kunnen er over 2 weken mooie grote zaailingen met een goed wortelstelsel in losse potgrond aan een prima start in de tuin beginnen). Maar verder gaat alles wat er eventueel naar buiten kan, dan ook naar buiten, om te zorgen dat ik weer potjes en tray's vrij heb, onderbakken, en dat ik nog gewoon kan lopen in de kas :-)

Vandaar dat we de stokken (die 1 kant van de kas in beslag namen) alvast op volgorde (maar dus nog niet uitgemeten) in de kas hebben gezet. Weer een paar vierkante meter ruimte voor zaailingen....... En de sla is uitgeplant, en de peultjes, en de kapucijners, de andijvie, alles wat groot genoeg is, en wat een beetje vorst kan verdragen wordt naar buiten gewieberd :-)

Want het einde is nog lang niet in zicht, al ben ik met zaaien wel over de helft (gelukkig maar :-) Vandaag thuis nog een stuk of 30 tomaten verspenen en er zijn nog wat soorten die niet willen kiemen (jammer maar helaas, maar dan wel zo leuk om dan nog 5 andere soorten uit te mogen zoeken en straks nog even te zaaien (gekozen voor Rose, Wolford's Wonder, Isis Brandy, Hazel Mae en Mexico). Wat zal het vol worden als alles het goed doet :-) Sterker nog, het is nu al vol, maar dan vooral in huis en in de kassen......

Straks nog even de Planning bijwerken, en foto's en beschrijvingen in het hoofdstuk Tuinjaar 2012 in beeld zetten......

Zon   10 maart 2012

Hij schijnt wel te gaan schijnen maar het is vaak nu nog zo donker en grijs buiten dat dat z'n weerslag heeft op de zaailingen in huis; die groeien een beetje naar het licht, naar het raam. En dan worden ze vaak ook een beetje langer en ieler dan normaal. Daar valt nu niet zo veel aan te doen, wat koeler zetten zou fijn zijn maar pepers mogen dan weer niet al te koel natuurlijk, het is een beetje schipperen, het lichtste plekje voor het raam zoeken en dus maar wachten op de zon die alles lichter maakt, en warmer, de zaailingen zouden het heerlijk vinden (ik zelf eigenlijk ook wel :-).

En die zon schijnt dus komende week wat meer te gaqan schijnen, en het schaijnt dan ook nog weer wat warmer te worden. Zo heel langzaam sluipen we de lente in. Op de tuin daardoor dan ook wel erg druk, met zaaien, verspenen, en het eerste onkruid komt al weer boven, het is nu nog makkelijk even weg te schoffelen. Morgen schijnt er al meer zon te komen en we hebben besloten morgen dan de vroege aardappelen te poten; met aarappelen poten kijken we altijd wel heel goed naar de tijd en het weer; het is morgen 11 maart, dat is niet te vroeg (wel ruim op tijd, maar ik ben met zaaien en planten altijd ruim op tijd :-) en er komt de hele week geen regen (en dat is fijn, ooit eens een kletsnatte regenweek gehad na het poten van de aardappelen en toen rotten de pootaardappelen voor ze goed uit konden gaan lopen). Dus een goede tijd, geen regen, wat meer warmte en dus zon komende week. En tenslotte hebben de aardappelen al mooi spruiten. Ze liggen al een paar weken op de koude zolder voor het raam - licht en kou zorgen voor mooie gedrongen uitlopertjes (te warm en of te donker zorgt voor lange breekbare uitlopers, daar heb je niks aan want ze breken bij het poten zo af en dat kost de poter/plant veel energie).

En dus gaan ze morgen de grond in, de rassen Escort, Annabel, Kestrel (met dank aan Robert), Bleue d'Artois. De enige die nog even mag wachten is de Roseval, die beginnen nu pas heel voorzichtig te spruiten, die mag nog 1 of 2 weken wat verder uitlopen voor ze de grond in gaat.

En zo heel langzaam vult de tuin zich dus. Morgen aardappelen de tuin in, afgelopen week al de pootuien, 2 rijen worteltjes, 2 rijen pastinaken, Chenopodium, sjalotten. En al van alles voorgezaaid in de koude kas dat volgende week uitgeplant kan worden; sla, andijvie, wat koolsoorten (die nog even in de kas mogen blijven in potjes tot ze wat groter zijn), bietjes voorgezaaid en die zag ik gisteren kiemen, peterselie, en zo nog wat soorten.

De Kapucijners en Peultjes zijn zo goed gegroeid dat ze uitgeplant mogen worden. ik heb 2 foto's gemaakt, 1 van de zaailingen zelf, en 1 van de onderkant van de tray; je kunt goed zien dat ze al zoveel wortels hebben dat die onder de tray uit de vakken groeien - dan is het tijd om ze buiten uit te gaan planten.

Maar niet vandaag: Ruud heeft afgelopen week het nieuwste kleine kasje in elkaar gezet en gisteren vastgezet op stoeprandjes. Ze is zover klaar dat vandaag het glas erin mag. Dus dat doen we vandaag, en als het allemaal mee zit en we nog tijd over hebben gaan we gelijk het padje in het kasje maken, de grond omfrommelen voor gebruik. En alvast de hekken plaatsen waar de kapucijners en peultjes aan mogen gaan groeien. En de stokken uitzoeken voor de bonen en op het betreffende vak klaar leggen (het duurt nog even voor we bonen gaan zaaien maar dan komt de kas wel alvast leeg), want elk week gaat er wel weer een bak met zaailingen mee naar de tuin. genoeg te doen dus :-)   

Eigen schuld   3 maart 2012

Thuis, verkouden, en spierpijn :-) Gisteren gebeurd. het was lekker weer (niet zonnig maar weinig wind en een lekkere temperatuur). En dus veel gedaan; 6 rijen plantuien gepoot (de gele dan, met de rode plantuien wachten we nog een paar weken). En pastinaken gezaaid, en een rijtje radijs, en 2 rijen zomerwortelen. Een heel stuk geharkt, en na het zaaien water gegeven en met de drietand alles weer netjes tussen de rijen gemaakt. En knolselderij in de kas voorgezaaid, en water gegeven in de kassen (de zaaisels maar ook de weeuwenteelt bloemkool en zo). Het was heerlijk om weer zoveel te kunnen doen, als in lente. Maar het was zo warm in de kas, en buiten leek het ook niet echt koud. Dus elke keer even in rui naar buiten, want elke keer je jas aan doen is ook zo'n gedoe. En nu dus snotterend achter de computer :-)

Niet erg hoor, maar net genoeg om een dagje binnen te blijven. En heel eerlijk; eigenlijk hier binnen nu even meer te doen dan buiten. Ruud is naar de volkstuin, hij is bezig met het laatste kleine kasje (een 2,5 x 2 meter kasje). Hij heeft vorige week alles uitgemeten, de stoepranden ingegraven, en gisteren het geraamte gezet. Vandaag het dak erop en dan kan komende week het glas erin en is het kasje net op tijd klaar voor het nieuwe seizoen (gelukkig maar :-) Ik gisteren dus van alles gezaaid en verzorgd, vandaag wordt het tijd om alle zaailingen in huis (en dat zijn er ondertussen al weer belachelijk veel) te vertroetelen, water geven, eventueel verzetten naar een koelere of warmere kamer. En zaaien; de tomaten die niet zijn opgekomen voor alle zekerhei opnieuw zaaien. Het zijn er niet veel (tomatenzaden blijven zeker 5 jaar kiemkrachtig en kiemen gemakkelijk en smel), maar van een paar soorten gisteren ook nog even uitgemeten hoeveel planten ik er van kwijt kan en dus van een paar soorten ook nog een paar extra planten zaaien.

Het is een hele coordinatie; ik weet het, dat is mijn eigen schuld hoor, ik kijk wel eens jaloers naar onze buurvrouw Jetty die alle tomaten breedwerpig in bakken zaait, ze in maart al op de volkstuin in de kas zet en ze in april schots en scheef in de kas uitplant. Ik kan dat gewoon niet, ben van nature niet heel erg netje en nauwkeurig maar als het om de ruimte en planten in de kas gaat, juist wel. Plannen, uitmeten, bijzonderheden over die soorten verzamelen, stokken recht naast elkaar, recht in de rij, ruim op tijd opbinden, dieven, blad weghalen, etc. Zo slordig ik kan zijn in andere dingen, zo nauwkeurig kan ik op de centimeter uitmeten of er nog een tomatensoort in de kas bij kan, en zo ja, wel nog netjes in de rij, en wel zodat ik er nog bij kan (ze staan hier op 55 centimeter van elkaar, en dat is echt 55 centimeter, geen 50 en geen 60). Eigenlijk niet alleen mij 'tik', ook van Ruud (die gisteren 2 keer kwam controleren of ik de uien wel netjes recht in de rij aan het poten was, en met dezelfde rijafstand natuurlijk, Ruud plant en poot zelf nog net niet met een centimeter erbij :-)

Dus vandaag alles eens nakijken en zaaien wat er nog gezaaid moet worden. Helaas zijn er soorten niet gekiemd (zoals de Coleus, ik had al een vermoeden, zaden te oud, maar ik had nog hoop, tevergeefs). Sommige soorten kan ik nog eens overnieuw zaaien, sommige soorten krijgen gewoon nog wat langer de tijd omdatr ik daarvan weet dat ze wel wat langer over het kiemen doen. En er gaan wat sorten naar de kas komende week (na de vorst die midden in de week wordt verwacht), misschien dat een beetje kou ze wakker schudt. Want dat heb ik wel in de afgelopen jaren geleerd, nooit te snel opgeven; wat andere omstandigheden (in licht, temperatuur, vocht, etc.) kan net alsnog dat ene duwtje geven om te kiemen.

Ik ben wel erg blij met een aantal soorten die wel wilden kiemen. Het is me nog nooit gelukt de Anthriscus Raven's Wing te laten kiemen, maar nu wel! In de kas in de eerste week van januari gezaaid en gisteren zag ik 4 zaailingen. En dan ook nog nu alvast een beetje donker van kleur, dus ook nog soortecht teruggekomen. En thuis de Erodium gruineum, daar ben ik erg benieuwd naar. Maar ook de Geranium albanum, en ook heel gewoon maar niet minder mooi de Agastache Golden Jubilee, en de Nigella Mulberry Rose. Ik zal ze vandaag allemaal even nakijken (geen slakjes, grond nog vochtig genoeg, goede groeiplaats of naar een andere kamer). Eigenlijk helemaal geen tijd om naar de tuin te gaan dus :-)

Voor wie nog even wil kijken wat er wel en niet kiemt, op de pagina van de planning kun je dat in de lijsten in de eerste alinea's zien (blauw is 'gekiemd', rood is 'niet of nog niet gekiemd', limoengroen is 'nog niet gezaaid'; Planning 2012. En vanaf maart is er nog niets gezaaid, veel te druk gehad, maar ook gewoon heel eerlijk geen plaats meer. Komende week eerst eens wat zaailingen naar de tuin brengen voor er weer nieuwe zaailingen op de kraamkamers passen :-)

Gekiemd     26 februari 2012

Het lijkt wel lente (gisteren helemaal, met het heerlijke zonnetje, weinig wind, fluitende vogels was het het genieten op de volkstuin). Er kiemt vanalles (er kiemt helaas ook vanalles niet of laten we optimistisch zijn, nog niet :-) Gisteren gezien dat eindelijk de prei en uien beginnen te kiemen (half januari gezaaid maar natuurlijk erg bevroren geweest, maar nu ging het toch wel erg lang duren). En de Kapucijners zijn gekiemd (foto), de peultjes (Golden Sweet, gele peultjes dit jaar). Maar ook de broccoli, de spitskool, de eerste sla voor buiten, andijvie en Chinese broccoli (daar ben ik erg benieuwd naar).

En de Consolida ajacis Splish Splash. En daar ben ik erg blij mee. Ik heb altijd moeite met het zaaien van Consolida's, volgens alle zakjes en zaaibeschrijvingen die je kunt vinden kun je ze gewoon in maart warm zaaien, maar heel vaak willen ze hier dan niet kiemen. terwijl, als het eindelijk dan wel eens lukt, er het jaar daarop wel zo links en rechts zaailingen opkomen in de tuin. De zaden zijn dus prima winterhard en daarom dit jaar met een aantal zaden van deze Splish Splash maar eens geprobeerd om haar eind januari in de koude kas voor te zaaien, compleet wat vorst en daarna weer warmer worden. En nu dus bijna alle zaden gekiemd. Misschien geen officiele koudekiemer, maar wat mij betreft dan in ieder geval wel onofficieel bewezen dat ze beter kiemt na een koudeperiode dan in maart in een warm huis :-)

In huis kiemt er ook vanalles. Hoewel daar geen andere groenten staan dan tomaten, pepers, paprika's en aubergines. De pepers, paprika's en aubergines hebben ondertussen 2 tot 5 blaadjes (afhankelijk van de zaaironde), en morgen ga ik nog 2 allerlaatste soorten pepers zaaien (nog een plekje gevonden in de planning :-) En vorige week de tomaten gezaaid, en gisterochtend zag ik de eerste kiempjes daarvan naar boven komen. Als er nog zo'n zonnige dag komt, zullen er vandaag nog wel veel kiemen, want in het raamkozijn op het Zuid-Westen wordt het nu toch al best lekker warm.

Ook van de bloemen zijn er ondertussen weer flink wat soorten gekiemd, waaronder de Polemonium reptans, Lathyrus tingitanus, Salvia microphylla (een eigen mix), Thalictrum delavayii, etc., dus komende week moet er flink wat verspeend gaan worden (waarschijnlijk alleen al zo'n 50 of meer tomatenzaailingen want er waren vanmorgen 34 tomatenzaden gekiemd). En wat bloemen die zijn gekiemd, en nog een paar pepers. Zo heel langzaam raken alle kamers gevuld met P9-potjes met zaailingen. 

Gisteren nog even spinazie gezaaid, en Chenopodium album (wat te eten is als Spinazie, nog nooit gezaaid, ik ben benieuwd). En voor de komende 2 weken staan er nog heel veel soorten op het programma; van bietjes en worteltjes tot raapjes en de pootuien poten. De aardappelen liggen licht en koel (op zolder voor het raam) en beginnen al mooi te spruiten, ergens tussen 10 en 20 maart (afhankelijk van het weer, het mag niet te nat zijn) gaan we ze poten (want we hebben alleen vroege en middelvroege rassen).

De weeuwenteelt spitskool (gezaaid in september en geplant onder koud glas) begint een kooltje te maken. En de weeuwenteelt bloemkool (hetzelfde verhaal, foto rechts) begint te draaien. Bij heel voorzichtig kijken zag ik al een mini-bloemkooltje van zo'n 4 cm tussen het gedraaide groen. Over een week of 4 tot 6 (afhankelijk van temperatuur) eten we dus heerlijk verse bloemkool en spitskool uit eigen kas. tegen die tijd wellicht ook al een klein kropje andijvie, sla, rucola, mosterdblad, en radijs. Ik verheug me er nu al op :-)

Vandaag blijf ik thuis (de zaden eens opruimen die zijn gezaaid en gekiemd, uitzoeken wat er komende week gezaaid mag worden, labels maken, de peperzaailingen nakijken (of ze gezond zijn, goed staan of al koeler mogen staan op een andere kamer, water geven, de planning aanpassen, etc.). Ruud gaat straks naar de tuin om het geraamte van het kasje in elkaar te zetten (gisteren heeft hij alles uitgemeten, en de stoepranden ingegraven waar het kasje op komt te staan - vandaag het geraamte opzetten - en dan komende week het glas erin). Dan kan ik het kasje daarna omspitten en er 3 tegels in leggen, en is het op tijd voor de lente klaar voor gebruik :-)

p.s.: zojuist het Tuinjaar 2012 in Beeld bijgewerkt

Inhouden     23 februari 2012

Ik zou alles wel willen zaaien nu :-) Maar ik doe het toch maar niet. Ik zie op verschillende fora wel mensen die al courgettes hebben gezaaid, en komkommers, bonen, noem maar op. iedereen moet het vooral zelf weten, en ik zaai ook graag vroeg, maar er is hier in huis al zo weinig ruimte; als ik nu ook nog grote courgetteplanten tot eind april in huis moet houden, en klimmende komkommers, en noem maar op, dan kunnen we echt niet meer in onze slaapkamer slapen :-) Bovendien is het in huis houden van dat soort groenten niet altijd even geslaagd (door minder licht een meer slungelige groei, wat meer kans op luis, schimmels etc.).

Dus, er is meer dan genoeg te doen, maar nog even pas op de plaats met het zaaien van eenjarigen en vorstgevoelige groenten. We hebben wel al 8 vakken in de groentetuin geharkt, de gespitte grond ligt er nu mooi rul en vlak bij, klaar om te gaan zaaien. De sjalotjes zijn wel geplant, 2 rijtjes. En verder ligt hier van alles en nog wat klaar, te wachten op het einde van mijn geduld. Vroege raapjes, snijbiet, mosterd, etc., zodra het maart is kunnen ze al buiten gezaaid worden (ik tel af, het is bijna jammer dat februari dit jaar wel 29 hele dagen duurt :-)

Vandaag nog een paar vaste planten zaaien, dat wel. En er kunnen nog wat laatste paprika's uit de propagator; die zijn er prima gekiemd, bij 27 graden, maar eenmaal gekiemd kunnen ze niet in de propagator blijven (dan worden ze lang en hoog en iel), dus eerst naar een verwarmde huiskamer, en over een paar dagen naar een licht verwarmde slaapkamer. En zo nemen de zaailingen zo langzamerhand het huis weer in beslag. Op elke kamer staat wel wat; sommige soorten nu nog even wat warmer, sommige soorten juist koel op zolder, en alles er tussenin. Nu nog overzichtelijk; voor mij dan, Ruud bemoeit zich er al niet meer mee; de zaden, zaaisels en zaailingen zijn van mij, hij gaat verder met harken, er moet nog een kasje worden opgezet, er kan nog wat mest op de composthoop en er moeten hekwerken worden neergezet voor kapucijners, peultjes en doperwten. En niet onbelangrijk; de vogelmuur gaat alweer groeien, dus afgelopen week maar een emmer bij elkaar geraapt, voor ze in het zaad schiet.

Maar zoals gezegd; nu voor mij nog wel overzicht in de zaaisels, maar ik vrees dat dat niet zo blijft. Hoe meer er gezaaid wordt en er gekiemd is, des te meer moet ik bedenken wat ik niet moet vergeten, wat er in huis moet blijven en wat er wel naar de kas mag en een graadje vorst kan hebben. Plannen waar soorten dan moeten komen, nakijken wat waar moet staan, wat hoe hoog wordt, heb ik nu al uien gezaaid?, we hebben weer eens teveel aardappelen om in de drie geplande vakken kwijt te kunnen, soorten die niet willen kiemen en ik opnieuw wil zaaien. Van maart tot en met mei zijn het wel de drukste maanden in de tuin, niet alleen het werk in de tuin dat gedaan moet worden, maar ook het overzicht in het hoofd, maar ik geef eerlijk toe dat ik daar ook erg van geniet; van de drukte, het bezig zijn in de tuin, van het plannen, van het niets willen vergeten, van het kiemen van zaden (Hoera, ik zag vanmorgen de eerste kiemen van de Scbiosa Barocca, en zo is er elke week wel iets gekiemd waar ik erg blij mee ben).

Was het alvast maar maart :-) Nou ja, tot die datum wel tijd gehad om nog een aantal pagina's te schrijven. Voor wie er interesse in heeft:

En zo groeit de homepage vanzelf elk jaar. Ik vrees dat volgende maand het schrijven flink stagneert, dan tot het najaar wel erg druk in de tuin, en met het inmaken en invriezen van groenten, fruit, etc. Maar deze soorten staan er alvast weer op, en ik hoop nog wat inmaakrecepten te plaatsen voor de tuindrukte echt losbarst

We gaan los :-)   19 februari 2012

Dat dacht ik gisteren. Maar dat viel tegen, de bovenste 10 centimeter van de grond was ontdooid, maar mijn schepje knalde daaronder toch gewoon tegen een stuk steen (en dat was geen steen, dat was de bevroren grond die 10 centimeter diep in de grond nog steeds aanwezig was). Eigenlijk gisteren toch geen tijd, te druk met de zaden die voor de hele tuinbouwvereniging waren bezorgd. Maar ik had graag in ieder geval even doperwten gezaaid, helaas.

Maar komende week gaan we dus wel los. Nog 1 koude nacht en daarna gaat het kwik in de loop van de week stijgen naar zo'n 10 graden overdag en 6 graden in de nacht. En dus wordt het tijd voor plannen. Deze week rode bieslook zaaien, en die doperwten die ik al wilde zaaien, en ik heb nog Spinazie voor in de kas, wat winterpostelein, een extra rijtje radijs. Gisteren wel nog even tijd gehad om te kijken naar de voorgezaaide zaaisels in de koude kas, en de tuinbonen en kapucijners komen boven - die kunnen komende week lekker gaan groeien. Dus ook gaan plannen waar al die groenten komen, een hekwerk zetten voor de klimkapucijners. De sjalotten mogen de grond in, ik kan bietjes voor gaan zaaien, diverse koolsoorten. Oftewel, de lente gaat nu voor een moestuinder echt beginnen!

Op de volkstuin zie ik nog wel tuinen die nog niet eens gespit zijn en vol staan met gras, dan is er nog heel veel te doen voor je kunt gaan tuinieren. Wij gelukkig niet, we zijn er klaar voor; alles is gespit, oude stalmest ondergespit, kassen klaar (op een beetje schoonmaken van de ramen na), 1 compostbak vol met verse mest (die mag daar lekker composteren, veel stro erdoor, de rook komt er vanaf :-) verder alles opgeruimd, labels klaar, planning klaar........ kom maar op met de lente :-)

Thuis begint het al een beetje te dringen. De pepers en paprika's staan er goed bij, ondertussen ook eergisteren de tomaten gezaaid (ik weet het, erg vroeg, maar volgens de kosmoskalender is de eerstvolgende datum dan 28 februari en ik heb nogal wat zaden van zeker 5 of 6 jaar oud gezaaid - ik wil nog ruim op tijd een tweede poging kunnen wagen wanneer iets niet wil kiemen). Vandaar. Trouwens, ik geef toe dat ik ook gewoon ongeduldig was en ben, en ik verheug me ook zo op de geur van tomatenblad (niet dat ik dat nou zo ontzettend lekker vind maar het is zo'n herkenbare en karakteristieke geur dat ik bij de geur van tomatenblad altijd de zomer in mijn hoofd heb (wanneer de hele kas geurt naar tomatenblad).

De eerste bloemensoorten zijn gekiemd, Berlandiera lyrata (foto rechts), Phlox drummondii is aan het kiemen (foto links), Cheiranthus allionii, Helichrysum italicum, Geranium albanum, Erodium gruineum en zo nog wat soorten. Andere soorten wachten nog even en er zijn ook nog wel wat soorten waarvoor ik eigenlijk niet heel veel hoop heb (omdat de zaden slecht van kwaliteit zijn of simpelweg al behoorlijk oud). Positieve uitzondering, nu al, is de Asarina scandens Joan Lorraine, waarvan de zaden al zeker 6 jaar oud zijn maar waarvan ik gisteren toch heus de eerste kiempjes boven zag komen (ik verheug me nu al op het klimmende lichtgroene blad en de diep blauwpaarse bloemen).

Dus vanmiddag eens een herindeling maken; de pepers die al 5 blaadjes hebben mogen wat koeler gaan staan (naar een andere slaapkamer), de kleintjes moeten nog warm blijven, de zaailingen van bloemen die niet uit willen kiemen kunnen dan net zo warm worden gezet als de jonge pepers. En dan is er als het goed is net een plekje over voor de tray met tomatenzaaisels. Maar het wordt dus wel al weer een beetje schuiven en dringen. Ik hoop ergens komende week wat gekiemde bloemen (winterharde vaste soorten) te kunnen verspenen en dan af te gaan harden tot ze met 10 graden overdag misschien al wel naar de volkstuin in de kas kunnen. Dat scheelt weer wat ruimte :-)

Oftewel; druk, druk, druk komende week. De vorst gaat vandaag wel echt uit de grond (althans, hier onder de rook van Rotterdam dan). Ik verheug me nu al op de komende week!

P.s.: kleine tip; zet een emmertje naast de wasdroger (als je die hebt). De pluizen die we na elke droogbeurt uit het rooster halen doen we nu in dat emmertje. Aan het eind van de maand doe ik een dotje van die zachte pluisjes bij elkaar, een touwtje erom, en die dotjes met pluizen hangen we dan op aan een boom of hek op de volkstuin; vogels halen er dan elke keer wat pluisjes uit om de bovenste laag van het nest er mee te bekleden, zo maken ze een heerlijk zacht bedje voor de kinderen! 

Elfstedentocht     11 februari 2012

Ik vind de Elfstedentocht echt heel leuk, voor andere mensen, voor mezelf om te kijken (vanaf de warme bank :-) Maar hij gaat niet door. En toen dat eenmaal duidelijk was afgelopen woensdag dacht ik, "nou laat het dan maar gaan dooien". Maar dat doet het dan niet, tenminste nog niet. Het is bijna half februari, nog even en ik loop achter in mijn planning :-)

Vandaag halen we een zak potgrond naar binnen om een beetje op te warmen (of in ieder geval te ontdooien). En vanaf morgen schijnt het dan echt te gaan dooien, en dat blijft zoals het er nu uit ziet de hele week. Jammer voor het ijs, jammer voor de Elfstedentocht, maar tjongejong, wat ben ik blij dat ik dan weer eens naar de tuin kan (om niet alleen te gaan kijken, tewijl dat geen nut heeft, want er gebeurt nu tovh niks, maar ook echt wat te gaan doen). De vorst zit nog wel even in de grond, dat duurt wel een weekje, en zelfs dan is de grond nog echt heel erg koud. Dus de sjalotten laten we nog even thuis. Maar morgen in huis wel alvast bietjes voorzaaien, in een tray, dan kan die woensdag zo mee naar de tuin. En als de grond in de kas niet bevroren is (en dat verwacht ik niet want de zon heeft ongetwijfeld zo hard geschenen dat de 's nachts bevroren grond overdag weer opwarmde) zou ik dan wel vroege spinazie kunnen gaan zaaien. Misschien zelfs ook nog een rijtje radijs (want ik heb wel gewone radijs maar ik verwacht nog zaden van de "Broei", een radijs die speciaal voor de vroege teelt onder glas is. En wat sla, en wat andijvie kan ik nu altijd wel zaaien.  

En ik kreeg bericht dat we dinsdag onze bestelling van zaadhandel van der Wal kunnen verwachten, geen idee meer wat ik allemaal besteld heb, maar in ieder geval zaai-uien, wat leuke koolsoorten, bonen (nog heel veel te vroeg voor natuurlijk), ik geloof Kummel, en nog wat kruiden. Dinsdag lekker het pakje uitpakken en toevoegen aan de planning. Morgen leggen we ook de aardappelen licht en koel, om te gaan spruiten (we hebben alleen vroege en middelvroege aardappelen, in de rassen Escort, Charlotte, Roseval, Annabel en de paarse aardappel Bleue d'Artois). Na een week of 4 licht en koel op zolder hopen we dat ze wat spruiten hebben en we ze kunnen gaan poten (want over 3 weken is het toch echt maart).

En de eerste 2 soorten al gekiemd van de zaai van vorige week zag ik zojuist; bij de Erysimum Bowles Babies en de Berlandiera lyrata zag ik allebei een zaailingetje bovenpiepen. Het seizoen gaat weer beginnen!! De pepers en paprika's staan stil; veel te koud (binnen is het wel warm maar met de -10,5 van vannacht straalt de kou toch wel flink van het raam op de zaailingen. Maar gezond, dus als het morgen gaat dooien gaat het vast steeds beter met ze. En dat is maar goed want zo heel langzaam begint er op het zaaikamertje toch al wat ruimtegebrek te komen (er staan nu zo'n 80 potjes met paprika's, pepers en aubergines en een flinke tray met gezaaide bloemen). Dan hebben we nog een kattenkamer (die nu wordt omgedoopt tot kraamkamer) en onze slaapkamer, dus gaan we daar met nieuwe zaailingen naartoe, maar daar is het niet verwarmd, dus nu amper 13 graden - leuk voor spruitende aardappelen en het bewaren van zaden maar niet voor peperzaailingen. Het wordt tijd dat het warmer wordt..... :-)

p.s.: al dat koude weer en niet kunnen werken in de tuin heeft dan wel 1 voordeel: afgelopen week heel veel geschreven op de homepage; de Database van eenjarigen is voor zover klaar (ik hoop er komend jaar veel nieuwe soorten aan toe te voegen), een hoofdstukje geschreven over Koolraap, over Raapstelen, over Knolraap, over Ananaskers, en ik hoop dit weekend nog wat te schrijven over Nieuw-Zeelandse Spinazie en Mosterdblad. En zo links en rechts eens wat in 2011 gemaakte foto's toe te voegen.

Gezaaid (natuurlijk :-)     5 februari 2012

Het blijft nog tot en met volgend weekend vriezen, streng vriezen zelfs. Maar het is wel al februari, en tijd is tijd :-) In huis is het warm dus als er niet buiten getuinierd kan worden, dan doen we dat maar binnenshuis. De pepers, paprika's en aubergines zijn gezaaid en gekiemd. En wat niet wilde kiemen heb ik afgelopen week nogmaals gezaaid (trouwens, je kunt de hele maand februari deze soorten nog wel zaaien hoor, zelfs begin maart nog wel). Maar ik hoop in mei al flinke planten te hebben die al een bloemknopjes gaan krijgen, is toch altijd een klein voordeel (en jajaja........ ik geef het toe, door enthousiasme en ongeduld zaai ik altijd gewoon wel erg vroeg (hoewel, ik kreeg een mailtje van iemand die al courgettes had gezaaid, en zo vroeg ben ik dan weer niet want die zaai ik echt niet voor april :-)

En gisteren bloemen gezaaid. Niet alles, geen Afrikaantjes en Oost-Indische Kers natuurlijk. Ik heb er wel soorten voor uitgezocht waarvan ik weet dat ze een heel lang groeiseizoen nodig hebben. En winterharde en matig winterharde vaste planten, als die nu binnen een paar weken kiemen, kunnen die eind maart al naar de kas verhuizen en ergens in april worden uitgeplant - op die manier kunnen ze dit jaar al flink groeien (en wie weet, misschien zelfs al bloeien). En tot slot de soorten waarvan ik weet of vermoed dat ze lastig kunnen kiemen (als ze binnen niet willen kiemen, kunnen ze alsnog eind komende maand naar de kas voor een koudeperiode).

Ik kreeg wat mailtjes (naar aanleiding van het vorige stukje in het tuindagboek waarin ik het zaaien al aankondigde) van mensen die wilden weten wat ik dan ging zaaien. Nou, bij deze het lijstje (waarvan ongetwijfeld niet alles zal kiemen, er zitten ook wat soorten tussen waarvan de zaden al 4 of 5 jaar of soms nog ouder zijn, en wat soorten die vorig jaar ook al niet wilden kiemen en dit jaar nog een laatste kans krijgen). De lijst met daarachter waarom ik die soort juist nu zaaide:

 • Angelica Ebony (gewoon omdat ik zo nieuwsgierig ben, de zaden maar kort kiemkracht zijn, en de plant is winterhard, kan dus in maart naar de kas)
 • Aquilegia Royal Purple (kan nog naar de kas eind februari voor een koudeperiode, als ze niet zou willen kiemen, winterhard)
 • Armeria girardii (winterhard, kan dus naar de kas in maart)
 • Asarina erubescens roze (langzame groeier, ik wil er graag zelf zaden van oogsten, daarom extra vroeg gezaaid)
 • Asarina Joan Lorraine (zaden zijn al zeker 5 jaar oud, in de hoop...... plus dan wil ik er zelf ook zaden van kunnen oogsten)
 • Berlandiera lyrata (al eerder gehad maar nog nooit zelf zaden van kunnen oogsten, vandaar nu extra vroeg)
 • Bunias orientalis (winterhard, in maart naar de kas)
 • Caryopteris divaricata (vorig jaar niet gekiemd, nieuwe poging)
 • Centaurea montana Amethyst in Snow (vorig jaar verloren in natte zomer, winterhard dus naar de kas in maart)
 • Cephalaria leucantha Trenta (winterhard, kan dus in maart naar de kas)
 • Cheriranthus allionii (winterhard, kan dus naar de kas in maart)
 • Coleus scutellarioides Palissandra (de allerlaatste zaden, ruim 4 oud, in de hoop dat ze nog wil kiemen en ik dan vroeg genoeg ben om er zelf dit jaar weer zaden van te oogsten)
 • Datura innoxia (oudere zaden, als ze niet willen kiemen kan ik nog een poging wagen)
 • Erodium gruinum (wainterhard, mag dus eind maart naar de kas)
 • Erysimum Bowles Babies (winterhard, mag dus eind maart naar de kas)
 • Geranium albanum (winterhard, kan dus naar de kas in maart)
 • Glandularia bipinnatifida (zelf geoogste zaden van vorig jaar gekochte plant, om gewoon eens te proberen)
 • Helichrysum italicum en Helichrysum Tall Curry (beiden langzame groeiers)
 • Impatiens scabrida (zo onbekend dat ik de gok niet wilde wagen om later te zaaien)
 • Ipomoea quamoclit Pink (eigenlijk te vroeg gezaaid maar ik wil zo graag dat ze het goed doet, goed bloeit en ook zaden geeft)
 • Meconopsis wallichii (te bijzonder, slechts een paar zaden gezaaid, mocht ze niet willen kiemen, dan kan ik nog andere momenten manieren proberen)
 • Melanoselinum decipiens (onbekend voor me, heeft misschien nog wel een koudeperiode nodig, winterhard dus als ze kiemt kan ze naar de kas in maart)
 • Orange Scented Thyme (vorig jaar prima gekiemd maar jonge planten begaven het in de natte zomer, nieuwe en laatste poging)
 • Penstemon hirsutus pygmaeus (winterhard, kan in maart naar de kas)
 • Polemonium reptans Blue Pearl (winterhard, dus naar de kas in maart)
 • Primula japonica Postford White (winterhard, dus kan naar de kas in maart)
 • Salvia x westerae (laatste 2 zaden, vorig jaar gekiemd maar in de slechte zomer verloren gegaan, vandaar de laatste poging extra vroeg)
 • Scabiosa barocca (omdat ze na het kiemen koel op zolder mag staan en daar langzaam groeit)
 • Silene nutans (winterhard, kan dus in maart naar de kas)
 • Symphyandra pendula (winterhard, eind maart naar de kas)
 • Thalictrum delavayi (winterharde vaste plant, mag, als ze kiemt, in maart naar de kas) 

Ook nog groenten gezaaid? Nee, in de kas staan al een paar weken tuinbonen, paksoi en wintersla, uien, prei, mosterdblad, rucola en radijs - en die hebben het nu erg koud :-) Dus ik zou wel krootjes en vroege rode kool en spitskool voor willen zaaien, maar binnenshuis worden dat soort zaailingen heel lang en iel en dun, en de komende week blijft het streng vriezen. Dus die soorten stel ik gewoon even uit, tot ik zeker weet wat het weer na volgend weekend gaat doen. Dan kan ik ook beslissen wanneer ik de sjalotten wil planten (ik zou nu een hamertje nodig hebben om ze in de grond te krijgen :-) Dus ook daarmee wachten tot de vorst voorbij is.

De pepers en paprika's doen het trouwens goed...... (zie foto rechts), groeien niet snel maar er komt een derde blaadje en ze zijn gezond.

Je kunt trouwens op de foto rechtsbovenaan zien dat ik soms maar 1 zaadje plant, soms wel 3 soms wel 5 om soms nog wel meer. Dat doe ik om verschillende redenen (soms wil ik in 1 P9-pot later gelijk een aardig polletje, vooral bij wat ielig groeiende soorten - soms vermoed ik dat van de 5 zaden er niet meer dan 2 of 3 zullen kiemen - en soms ben ik van plan van de zaailingen de sterkste over te houden en de rest ertussenuit te halen, verschillende redenen voor verschillende planten dus).

Ik ben nu bezig met het maken van de database van eenjarige Met dit weer kunnen we buiten toch niet veel doen en hoop ik die volgende week af te hebben.... wellicht brengen de foto's toch een beetje lentegevoel naar boven :-)

Koud   2 februari 2012

Tjonge, toch nog winter, en hoe. Geen weer voor de tuin, en er dus ook al een paar dagen niet geweest. Er valt nu letterlijk niks te beleven; te koud, grond veel te hard, er kiemt nu toch niks, dan hoeft er ook niks water of andere verzorging. Gevaarlijk want dan zit je toch maar thuis naar die heldere lucht en heerlijke zon te staren, h :-) Gisteren pas om 18.00 uur het licht aan hoeven doen. En het is ondertussen ook februari. Begrijp je al een beetje hoe ik nu al alle exceuses aan het verzinnen ben om te gaan zaaien? :-)

Zelfs de kosmoskalender al even geraadpleegd en komend weekend is het bloemperiode, en ook dan schijnt het nog heel koud te zijn, en ook dan nog prachtig weer. Ik durf het bijna niet toe te geven maar eergisteren man Ruud gevraagd om een tray met potgrond en zandmengsel te vullen - hij trok 1 wenkbrouw op, toen de tweede, en toen zei nog wel "vind je het niet vroeg, het is nog januari?". Ik heb gezegd dat het fijn is als de tray met grond goed is opgewarmd voor het zaaien - is niks aan gelogen - en dat wanneer het zo nog 2 weken blijft vriezen we helemaal geen trays kunnen vullen omdat de potgrond dan bevroren is - ook niks aan gelogen.

Dat heb ik goed gedaan dus. Nu hem nog vertellen dat ik zaterdag of zondag ga zaaien en dat er dus ruimte moet worden gemaakt voor zaaisels en zaailingen. We hebben er stellages voor, het bed moet dan worden opgeschoven, op de andere kamer moet er worden opgeruimd en een tafel worden gezet, en de katten mogen dan niet meer boven komen (dat is wel sneu maar het is nu toch koud boven en in april is het allemaal voorbij en mogen ze weer gewoon de trap op - je ziet, op elk bezwaar is wel een antwoord :-)

En wat ik dan ga zaaien...... ik weet het nog niet. Zaterdag (of zondag) haal ik de envelop met "Zaaien Februari" naar beneden maar ik zal wel nog even kijken met welke soorten ik ga beginnen en welke soorten toch eigenlijk moeten wachten tot later in februari. Uiteraard laat ik hier nog even weten welke soorten ik uiteindelijk daadwerkelijk heb gezaaid.

Bij deze wil ik ook nog even gebruik maken om reclame te maken voor het tomatenforum en voor het chilipeperforum. Beiden erg leuk en leerzaam. Je kunt eerst een een tijdje meekijken, en misschien vind je het later dan toch ook leuk genoeg om je aan te melden en eens mee te praten. Op het tomatenforum organiseer ik samen met de 2 beheerders een wedstrijd - wie teelt de zwaarste Marmande-tomaat. Al met al in ieder geval erg leuk om eens te kijken: Tomatenforum.nl Ik ga er vanaf het moment van zaaien ook foto's en ervaringen plaatsen van mijn tomatenteelt van komend jaar. En dat geldt ook voor het chilipeperforum, ook daar hoop ik komend jaar veel ervaringen met bepaalde rassen en foto's te zetten: Chillipeper.nl

En kijk hieronder nog even bij de Trachycarpuszaden; ik heb nog flink wat zelfgeoogste zaden voor wie interesse heeft.....

En toen weer winter....... :-)     29 januari 2012

Zo lauwwarm als dat het tot nu toe was, zo koud schijnt het de komende week te gaan worden (ik hoorde gisteren iemand praten over de Elfstedentocht, dat is dan wellicht wel wat vroeg :-) Maar het is wel duidelijk dat er echte vorst aan komt, van meer dan 5 graden onder nul, zelfs meer dan 10 wordt gezegd door de knmi. En dan zijn er toch wel wat alarmabelletjes die gaan rinkelen. En dus gisteren in de koude kas de Gemberplant (Hedychium) en de Stevia, beiden in potten, ingepakt met noppenfolie voor de komende 2 weken.

Vandaag even de waterleiding naar buiten toe (zo handig om in de zomermaanden water te geven) even afsluiten voor ze bevriest. De 2 knolselderijen die in de schuur liggen ga ik vandaag schoonmaken, grof raspen en invriezen. En de aardappelen die we nog hebben gaan naar zolder (daar is het zo koel en donker mogelijk, in de schuur kunnen ze de komende week bevriezen en dan kunnen we ze weggooien). De uien kunnen wat meer hebben, dus die laten we nog even liggen tot het bekend wordt of het ook echt streng gaat vriezen, en dat geldt ook voor de sjalotten.

Op de volkstuin was ondertussen de Linaria dalmatica gekiemd, heel fijn zaad en dus heel kleine minizaailingetjes, die heb ik gisteren maar overgezet in potjes en mee naar huis genomen. Daar staan ze nu op de koude zolder voor het raam, dus lekker koel, maar niet zo koud als op de tuin (nu ze gekiemd zijn zou het toch jammer zijn ze te verliezen aan de vorst).

De rest moet het maar redden op de volkstuin; ik zag de tuinbonen heel voorzichtig kiemen (de grond breekt en ik zag al een groen stukje verschijnen). De drie weken geleden gezaaide rucola is gekiemd, en ook het mosterdblad en de radijs zijn net gekiemd. De uien en prei nog niet maar koud gezaaide uien en prei hebben wel een week of 4 nodig voor ze kiemen (en met strenge vorst wachten ze vanzelf nog wel even).

Het lentegevoel zou bijna even geremd worden, ware het niet dat bij strenge vorst vaak mooi, zonnig weer hoort, en de dagen worden elke dag wat langer. Dus er wordt hier niks geremd :-) Komende week de 6 pepersoorten die niet willen kiemen opnieuw zaaien. En de peperzaailingen die zijn gekiemd via de Denomethode overzetten in P9-potjes. En alvast alle labels maken voor het zaaien binnenkort, het is tenslotte over 3 dagen februari - koud of niet - dan kunnen bij de behaaglijke kachel binnen wel de eerste bloemen worden gezaaid die een lang seizoen nodig hebben, en wat vaste planten.

Tot slot heb ik nog een aanbieding :-)

Afgelopen zomer heeft voor het eerst onze Trachycarpus fortunei gebloeid. En we hebben er twee, en heel toevallig bleken een mannetje en een vrouwtje te hebben (het verschil kun je niet zien). En we hebben dus afgelopen week onze eerste eigen Trachycarpus-zaden kunnen oogsten, heel bijzonder (dat vinden wij tenminste). Mocht je wat zaden willen, stuur me dan even een mailtje (r.stek7@upcmail.nl). Als je dan de verzendkosten op mijn rekening overmaakt (50 eurocent voor een Nederlandse postzegel, 85 eurocent voor de postzegel naar Belgie) krijg je van mij zo'n 15 zaden van deze winterharde palmboom.

Bedenk dat zelf palmbomen kweken wel een langdurige kwestie is, zaai ze warm (boven 22 graden), de kiemduur is 6 tot 10 weken. En dan zul je de planten zo'n 4 jaar in pot moeten houden, maar ze maakt wel een erg leuke potplant, in de zomer buiten en bij vorst naar binnen halen. En dan mag ze uitgeplant worden in de volle grond, kan op een goede standplaats (zon, goede humusijke grond) minimaal 15 graden vorst verdagen. Zaden kiemen alleen als ze vers zijn, en dat zijn ze dus, want afgelopen week geoogst (net op tijd voor de vorst :-) Onze Trachycarpus zal nu (we hebben haar niet zelf gezaaid maar haar als jonge plant gekocht) zo'n 10-12 jaar oud zijn, en hier is ze nu ruim 3 meter hoog en ze heeft een kroon van minstens 2 meter doorsnede (zie foto rechts). De foto links is van de afgelopen week geoogste zaden.

Mocht je het leuk vinden haar zelf eens te zaaien, dan hoor ik het wel........... 

Lente!     22 januari 2012

Buiten niet hoor, hoewel het daar ook allesbehalve winter is, eigenlijk meer herfst. Maar wel lente in het hoofd. Elke dag iets vroeger licht en s'middags iets later donker, het zijn maar minuutjes maar elke week merk je toch wat verschil. En vooral het gevoel van lente bij de eerste kiemers. In de koude kas zag ik gisteren de eerste steeltjes van de Lathyrus odoratus Spanish Dancer boven komen, van de 30 gezaaide zaden zo'n 12-14 zaden gekiemd. En bij de koudekiemer Linaria dalmatica zag ik ook heel voorzichtig ieniemini zaailingetjes boven komen.

En thuis in de warme propagator (op 27 graden) zijn de eerste pepers, paprika's en aubergines gekiemd. Sterker nog, vandaag moeten er al een aantal (ik had gezaaid volgens de Deno-methode) zaailingen overgezet worden naar potjes met potgrond. Die hebben we afgelopen week al gevuld (4/5e deel potgrond, 1/5e deel brekerzand), en ze staan op een licht verwarmde kamer, zodat de zaailingen straks niet zo zullen schrikken (als je vanuit de propagator van 27 graden de zaailingen overzet naar potgrond van 8 of 9 graden - dan schrikken de zaailingen wel echt heel erg :-) Nu is de overgang iets minder groot, maar het blijft wel spannend hoor.... (en priegelwerk).

Het was gisteren niet erg lekker buiten, niet koud, maar erg nat en veel wind. Toch wel even naar de tuin geweest, om de zaaisels te laten luchten (anders zitten ze onder perspexplaatjes om ze te beschermen tegen muizenvraat), maar het is fijn om ze een paar keer per weeken daar even onder vandaan te halen - beetje frisse lucht en zuurstof erbij, anders kunnen de zaaisels nog wel eens verstikken of de grond gaan schimmelen door zo'n afgesloten koude vochtige omgeving).

Maar bij aankomst op de volkstuin ook gelijk gezien dat de afgelopen lente gezaaide winterbroccoli plotseling hevig werd aangevalen door duiven (er zaten er zelfs 2 van de bladeren te snacken toen we aan kwamen lopen). Dus gelijk maar een kooi van plastic elektriciteitsbuizen gebouwd en er een net overheen gedaan. Ik heb geen hekel aan duiven, maar na 8 maanden wachten wil ik wel graag zelf mijn eigen broccoli eten :-)

Ondertussen staan hier nog veel meer zaden te wachten om gezaaid te worden, thuis of in de kas, maar met de rest ga ik wel echt geduld hebben, want die ga ik pas echt in de tweede week van februari zaaien (vooral bloemen voor zaai binnenshuis, en dan voor in de kas nog wat sla, kool, bietjes). Ach, vandaag kan ik me lekker uitleven en hopelijk (want ik heb na vrijdag niet meer gekeken) flink wat peperzaailingen naar potjes overzetten. Dat voelt ook als lente, ook al stormt en regent het buiten :-) 

Gezaaid!    15 januari 2012

Ik wist het, voorspelde het vorige week al; als ik eenmaal potgrond en potjes en zaden en labeltjes in huis heb, dan is er geen houden meer aan :-) Vrijdag de pepers gezaaid, en gelijk de paprika's en aubergines voor 2012. Ik ben er wel een paar uur mee bezig geweest, met de labelwriter gelijk labeltjes gemaakt. Ik heb ook dit jaar weer voor de Deno-methode gekozen, dat vind ik zelf gewoon een erg prettige manier voor pepers en paprika's. En dus een hele middag zitten knutselen - knippen en plakken :-)

De zaaisels (via de Deno-methode zaai je tussen laagjes koffiefilter in plastic zakjes, het kost dus heel weinig ruimte) staan in doosjes in de propagator, op 27 graden. Zo rond dinsdag ga ik eens wat zakjes openmaken om te kjken of er iets aan het gebeuren is. Maar niet alleen zo warm kan er gezaaid worden, ook op de volkstuin ondertussen de eerste zaden gezaaid. Een paar rijtjes radijs, op de valreep nog wat laatste veldsla, 2 rijtjes rucola en wat mosterdblad. Daar dit jaar eens het nieuwe kleine kasje voor gebruikt, handig want daar staan geen bakken, zakken, stoelen, bonenstaken of planten te overwinteren.

En alvast voorgezaaid in bakken (ook in de koude kas); wat Paksoi (voor uitplant in de kas, dan kunnen we ze zo rond april-mei eten). Een ook wat roodbloeiende tuinbonen voorgezaaid (ik vind ze echt niet lekker, maar Ruud wel, dus ik ga genieten van de rode bloei, en Ruud van de tuinbonen zelf :-)

En nog wat sla voorgezaaid, wat oud zaad waarvan het niet erg is wanneer het mislukt (alles hangt uiteindelijk altijd af van het weer/temperatuur). En natuurlijk gisteren gelijk de zaaisels van vorige week (uien en prei) water gegeven. Er komen een paar koude nachten aan, goed voor de koudekiemers, en daarna wordt het weer warmer begreep ik. Zo langzamerhand begint de kas al weer een beetje gevuld te raken. Bakken met zaaisels staan tussen de weeuwenteelt bloemkool en spitskool in.

Nog even geduld en er kan nog veel meer gezaaid worden (voor de komende 2 weken staan de peultjes, kapucijners en doperwten op het programma, howel dat ook gemakklijk de hele maand februari nog kan. Maar ja, in februari staan dan weer heel veel andere soorten op het programma; heel veel koolsoorten, bietjes, etc.

Eigenlijk loop ik altijd een beetje voor. Maar liever dat dan achter lopen. Het heeft nadelen (bij tegenvallend weer kan iets wel eens mislukken), maar ook voordelen (vroege zaai is vroege oogst maar als iets niet wil kiemen dan dus nog tijd genoeg voor een tweede poging, en straks al weer zo druk in de tuin met wieden en poten en planten dat ik dan minder tijd heb om te zaaien; het kan dus maar gebeurd zijn (moet ik er wel bij zeggen dat het dan wel een voordeel is dat wij 18 km van de strand van Rockanje wonen, in het Oosten, Noorden en Zuid-Oosten van het land wellicht toch beter om iets langer te wachten dan ik blijkbaar op kan brengen :-)

Voor komende week staat op het programma: opruimen; de kist is klaar en die kan op z'n plaats, gereedschap schoonmaken en de nieuwe kist inruimen (alle gereedschappen staan of liggen nu in de kassen). En dan komt er wat ruimte in de kas en kunnen we de ramen eens schoonmaken, de groene aanslag een beetje verwijderen en zo zorgen dat er meer licht in de kas komt. Het nieuwe tuinseizoen gaat tenslotte zo langzamerhand weer beginnen ....... :-)

Bijna      8 januari 2012

De tijd begint dat ik me moet gaan inhouden. Geen idee waarom, het is elk jaar hetzelfde; Oud & Nieuw voorbij, de dagen lijken net een paar minuten eerder te beginnen en een paar minuten later te eindigen en dan begint dat gevoel. Het gevoel dat we aan de lente kunnen gaan denken, het gevoel dat ik wel op tijd moet gaan zaaien, het gevoel dat ik klaar moet zijn voor het moment dat het tuinjaar weer gaat beginnen. En dus afgelopen week de eerste 4 x 40 liters potgrond gekocht en 2 zakken brekerzand. Gecontroleerd of ik nog genoeg zilverzand heb voor in de propagator, en ik heb ook nog genoeg koffiefilters (voor de Deno-methode).

Gevaarlijk, want het betekent dat als ik nu zou willen zaaien, dan zou dat gewoon kunnen :-) Ik doe het niet hoor, ik wacht netjes, maar ik durf niet te zeggen hoe lang. Ik kan best geduldig zijn, maar er kan zomaar een dag komen dat de kolder in de kop komt en ik pepers ga zaaien. Het zou ook best kunnen nu, maar de dagen zijn eigenlijk nog te kort en te donker, nog een week of 3 wachten zou beter zijn, niet voor het zaaien zelf, maar voor het gezond en compact opgroeien van de zaailingen. En dat hou ik dan maar in mijn hoofd: ik kan wel zaaien, maar het is beter om toch nog even te wachten. Ik ben benieuwd hoe lang ik die gedachte vast kan houden (ik denk wel lang genoeg want vorig jaar wel echt te vroeg gezaaid met als gevolg enorme hoeveelheden planten die allemaal een plekje bij het raam wilden maar niet kregen en dat gaf toch wat langere slungelige zaailingen later in het voorjaar).

De tomaten ga ik dan ook echt niet voor het einde van februari zaaien. Ik zit er zelfs over te denken om de helft eind februari te zaaien, en de andere helft medio maart (zodat je extra vroege planten hebt met een vroege oogst en planten die later zijn maar waar je dan wel tot in oktober van kan oogsten - wanneer de vroeggezaaide soorten al 'op' zijn). Ik zou zelfs ook kunnen verzinnen om van elke soort maar 1 plant te zaaien. En dan een paar weken later van die ene zaailing per ras een stek te nemen. Tomaten stekken heel gemakkelijk, gewoon van een dief de onderste bladeren afhalen, beetje stekpoeder en dan in potgrond met wat brekerzand stoppen, wortelen (afhankelijk van standplaats, temperatuur, etc. al binnen een week). gelukkig nog even tijd om hierover te verzinnen, als eerste zijn nu echt de pepers, paprika's en aubergines aan de beurt, in de propagator op 27 graden. Maar dus nog even wachten.......

En deze maand in de koude kas natuurlijk ook gaan zaaien; prei, uien, tuinbonen. En een rijtje radijs, een rijtje mosterdblad, wat rucola. Voor je het weet is het februari en gaan we echt serieus beginnen (van het voorzaaien van kool en bietjes tot erwten en peultjes).

Voorlopig hopen we maar op nog een beetje winter (dan kunnen er wat ziekten en plagen doodvriezen). Zou ook beter zijn voor de natuur en de planten; de Rabarber begint hier notabene uit te lopen (lekker plekje in de zon). De Erodium Sweetheart bloeit nog steeds, en we zagen gele krokussen in een grasveldje langs de weg bloeien!